söndag 28 februari 2010

Jordbävningen i Chile

Tusentals människor har förlorat sina hem och hundratals sina liv. En stor tragedi (även om Haiti var mycket större i liv mätt).

Här i Brasilien kändes faktiskt jordbävningen av på många håll, även om landet ligger mitt på en sådan där jordplatta och inte är direkt grannland med Chile. Lustigt nog visade de på nyheterna igår ett grannhus till vårt som ligger på Avenida Paulista, en 150 meter bort från oss kanske. Där hade boende känt av skakningar under gryningen, och också på andra platser här i området och runt om i staden. Vi själva kände inget men det är möjligt att det skakade något när vi sov.

Det verkar dock inte finnas några större risker att landet skulle råka ut för någon större jordbävning just på grund av nämna position över jordplattan och inte i "skarven" mellan två som är fallet med Chile.

I övrigt kan nämnas att Colombias president Uribe som tur var troligtvis inte kommer att sitta ett tredje mandat (förbjudet i grundlagen). Han fick något slags lagförslag nedröstat vilket innebär att landet föregår med gott exempel i en region där ledare som "vill folket väl" gärna vill sitta kvar så länge som möjligt.
Dock får man väl hoppas att efterträdaren blir en vis person som inte drar igång en ännu större konflikt med Hugo Chavez Venezuela, ej heller allierar sig med honom för att bekämpa den enligt honom onda omvärlden (egentligen bara USA, stater som Iran och Vitryssland är tvärtom på de godas sida).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar